Mondra Milieu-effecten

4 Milieumaatstaven - Wat betekenen ze?

INLEIDING TOT ECO-EFFECTEN

Bij het uitvoeren van een LCA kunt u veel, veel verschillende effecten berekenen. Bijvoorbeeld bij het bekijken van metalen kunt u kijken naar vergiftiging van waterwegen door de verwerking, maar dat is niet erg van toepassing op voedsel. We hebben 4 belangrijke effecten geselecteerd die op deze en de volgende pagina worden uitgelegd, waarbij we onderzoeken wat ze zijn, en hoe en waarom we ze meten. We houden onszelf op één lijn met de standaard die is vastgesteld in dat wetenschappelijke artikel van de Universiteit van Oxford, dat nu wordt gedragen door HESTIA, de digitale evolutie ervan.



KOOLSTOF

WAT?

Een maat voor broeikasgassen (GHG's) die vrijkomen bij de productie van het product. Broeikasgassen houden warmte vast in onze atmosfeer en zorgen ervoor dat het klimaat verandert, net als een kas voor uw planten. Enkele van de grote boosdoeners zijn koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en stikstofoxide (N2O).

HOE?

We tellen alle broeikasgassen op die vrijkomen van de boerderij tot en met het schap in de supermarkt. We meten broeikasgasemissies met behulp van grammen koolstofdioxide-equivalent, of g CO2(eq). Berekend met behulp van IPCC (2013) karakteriseringsfactoren met klimaat-koolstoffeedback.

WAAROM?

Broeikasgassen zijn de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. Klimaatverandering wordt door veel organisaties, waaronder het World Economic Forum (WEF) en HESTIA, gezien als het ecologische probleem met de hoogste prioriteit waarmee we te maken hebben.



WATERVERBRUIK

WAT?

Technisch gezien is dit een maatstaf voor waterschaarste. We tellen niet alleen hoeveel zoetwater er wordt gebruikt, maar ook waar het uit de grond wordt gehaald en vermenigvuldigen dat met een getal op basis van hoe schaars zoetwater op die locatie is.

HOE?

We tellen al het benodigde water op, of het nu gaat om irrigatie op het veld, water dat tijdens de verwerking aan het product wordt toegevoegd of water dat wordt gebruikt om de verwerkingsmachine schoon te maken. Dit wordt vermenigvuldigd met factoren die zijn gedefinieerd door het AWARE-model dat is ontwikkeld door WULCA. We rapporteren het in "Litres equivalent" of L eq.

WAAROM?

Wereldwijd zouden 700 miljoen mensen tegen 2030 ontheemd kunnen raken door ernstige waterschaarste. Waterschaarste wordt door het World Economic Forum (WEF) genoemd als het meest waarschijnlijke en impactvolle maatschappelijke probleem in hun Global Risks Report 2020.



WATERVERONTREINIGING (EUTROFICATIE)

WAT?

Onze watervervuiling is specifiek: Eutrofiëring. Heb je ooit een groene vijver gezien? Dat is vaak eutrofiëring. Meststoffen of dierlijke uitwerpselen stromen van de velden, rijk aan voedingsstoffen, en in meren en rivieren. Microplanten, algen genaamd, zijn er dol op! Ze woekeren en beroven degenen onder het oppervlak van zuurstof en zonlicht.

HOE?

Waar “eutrofe” stoffen in de waterwegen kunnen vrijkomen, tellen we ze op. Dat is vooral op de boerderij. Er zijn veel soorten eutrofe stoffen, dus we gebruiken een equivalente maat, dit keer fosfaat equivalenten: PO4 3- eq. We gebruiken de CML-IA Baseline-methode (2016) om dit te berekenen.

WAAROM?

Het voedsel dat we eten, zorgt voor 78% van alle eutrofiëring in de wereld. Het is een geweldige indicator van de bijwerkingen van intensieve landbouw, een geweldige verbeteringsbarometer.



BIODIVERSITEIT

WAT?

Biodiversiteit is een maatstaf voor elk afzonderlijk beestje, elke bloem en elk griezelig beestje in een regio. We meten het risico om hele soorten te verliezen, gegenereerd door de verandering van landgebruik die is gemaakt om voedsel te verbouwen (vernietiging van habitat). Een soort die verloren gaat, betekent een verminderde biodiversiteit, wat een verminderde stabiliteit van de natuurlijke wereld betekent.

HOE?

Deze gaat helemaal over de boerderij. We nemen het land dat wordt gebruikt om de producten te verbouwen of de dieren groot te brengen, en noteren waar het zich op de planeet bevindt. Dit wordt in kaart gebracht naar ecoregio's die aangeven hoe biodivers de regio is waar de landbouw plaatsvindt. We gebruiken de LC-Impact-karakteriseringsbenadering om dit te modelleren.

WAAROM?

Biodiversiteitsverlies wordt door het WWF gezien als de hoogste prioriteit voor de ecologische ramp waarmee de mensheid te maken heeft. We zijn absoluut afhankelijk van een stabiele biosfeer om de mensheid te voeden.


Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via hello@mondra.com . U kunt ook online chatten met een van onze consultants via onze chatfunctie rechtsonder op deze pagina.